English Version

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

Udo gęsie faszerowane grzybami i śliwką wędzoną

Składniki :

  • 4 uda gęsie
  • 12 śliwek wędzonych
  • 100 g grzybów suszonych ugotowanych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • Świeży tymianek
  • Sól, pieprz

Sposób wykonania :

 Udo gęsie luzujemy z kości. Rozbijamy delikatnie  mięso tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Grzyby kroimy w paseczki, śliwki wędzone również kroimy w grubsze paski, orzechy należy przebrać i przesiekać. Wszystkie składniki należy wymieszać z dwiema łyżkami miodu, dodajemy posiekany tymianek. (kilka gałązek) Farsz rozkładamy po równo na cztery uda gęsie i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 150 0 przez około 1,5 godz.

Serwujemy z modrą kapustą i kluskami śląskimi.

Restauracja "Krasnodwór"

 

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]