English Version

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

Gęś polska pieczona ze śliwkami z risotto jęczmiennym i karmelizowanymi renklodami

Kogel Mogel

Mięso:

  • Gęś- 1 sztuka- ok 4 porcje
  • Śliwki- 0,6 kg
  • Goździki- 8 szt.
  • Majeranek- 20g
  • sól


Karmelizowane śliwki:

  • Śliwki renglody- 0,3 kg
  • Miód- 0,06 Kg
  • Woda- o,1 l
  • Goździki- 2 szt

 


Risotto jęczmienne

  • Kasza jęczmienna- 0,4 kg
  • Masło- 0,05 kg
  • Wywar jarski lub woda-0,5l
  • Sól

Gęś natrzeć dokładnie goździkami, majerankiem i solą, włożyć do środka tuszki wypestkowane śliwki i marynować przez 24 godziny w chłodnym miejscu. Następnie piec ok 2,5- 3 godziny (lub dłużej w zależności od rodzaju piekarnika)w piekarniku w temp. 160 stopni aż do uzyskania miękkości. Gdyby gęś za szybko się rumieniła można przykryć pieczoną gęś folią aluminiową i polewać od czasu do czasu. powstałym w czasie pieczenia sosem.

Następnie na patelnię wlewamy wodę, miód, goździki i przysmażamy w powstałym syropie wypestkowane śliwki aż do uzyskania miękkości

Na masełku lekko przysmażamy kaszę jęczmienną, solimy, wlewamy odrobinę wody lub lekkiego bulionu, a po wchłonięciu dolewamy partiami pozostały płyn aż kasza wchłonie całość płynu i ugotuje się do miękkości. Na koniec gdy kasza jest gotowa, można dodać świeżego masła, aby risotto osiągnęło pożądaną kleistość.

Na półmisek wykładamy wyporcjowaną gęś lub podajemy ją w całości, na niej układamy karmelizowane śliwki z goździkami i serwujemy z risottem jęczmiennym.

Smacznego!

Szef Kuchni Kogel- Mogel

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]