English Version

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

Pierś z gęsi po staropolsku

Pierś  marynujemy  w  rozmarynie,  majeranku,  czosnku,  jałowcu, tymianku,  lubczyku  i  liściu  laurowym  z  dodatkiem  soli  i  pieprzu  oraz oleju  i  odstawiamy  w  chłodnym  miejscu  (na  ok.  6  godzin).

Z  ugotowanej  kaszy  jęczmiennej  i  gryczanej  i  rozdrobnionego  fileta z  kurczaka  (drobna  kostka),  cebuli,  żurawiny  suszonej  i  jabłek- sporządzamy  farsz,  doprawiamy  solą,  pieprzem  i  majerankiem. 

Pierś  nacinamy  w  tzw. kieszeń  i  nakładamy  farsz.  Nadzianego  fileta  spinamy  wykałaczką.  

Piec  nagrzewamy do  temperatury  160oC i  pieczemy  około  30-40  min.  Obficie  polewamy  roztopionym  masłem  z  dodatkiem   wiśniówki  i  czosnku. Gotową  pierś  podajemy  z  krokietami  ziemniaczanymi  na  konfiturze z  czerwonej  cebuli  i  sałatką  z  buraków.   

Autor  przepisu:   Maciej  Łudzik – szef  kuchni  restauracji  „Kochanów” w  Kochanowie. 

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]