English Version

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

Udko z polskiej gęsi w wykwintnym sosie własnym...

Udko z polskiej gęsi w wykwintnym sosie własnym podane na karmelizowanych gruszkach z dodatkiem białych klusek

Składniki:

  • udko z gęsi – 4 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, pieprz – do smaku
  • świeży tymianek – 1 łyżka
  • świeży majeranek – 1 łyżka
  • papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
  • goździki – 3 sztuki
  • olej rzepakowy – 50ml
  • wino czerwone wytrawne – 100 ml
  • gruszki – 4 sztuki
  • cukier trzcinowy – 150 g
  • mąka ziemniaczana – 50g
  • śmietana – 50 ml

Przygotowanie udek:Świeże udko przyprawić  posiekanym czosnkiem, świeżym tymiankiem i majerankiem, solą i pieprzem oraz dodać paprykę mieloną. Następnie całość dokładnie wymieszać. Udka pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 3 godziny. Po upływie tego czasu udka obsmażyć na patelnie na złoty kolor i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do udek dodać wino oraz goździki i piec w piekarnik w temperaturze 150oC przez około 50 minut.  Podczas pieczenia polewać udka sosem z pieczenia.

Przygotowanie sosu: Sos z pieczenia udek odcedzić do osobnego naczynia po czym zagęścić delikatnie zawiesiną z mąki ziemniaczanej oraz śmietaną.Przygotowanie gruszek:Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. Gruszki ugotować z dodatkiem część cukru trzcinowego. Na patelni z pozostałego cukru trzcinowego przygotować karmel, dodać połówki gruszki i całość delikatnie podgrzewać, często obracając gruszki.

Propozycja podania

Na środku talerza ułożyć  dwie połówki karmelizowanych gruszek. Na gruszkach kładziemy udko przekrojone na dwie części i całość polewamy sosem.Jako dodatek polecamy kluski śląskie oraz kapustę czerwoną na ciepło.

Hotel Piaskowy

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]