English Version

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

Gęś duszona w miodzie i jarzębinie podana z kompresowanym ogórkiem i kurkami

Składniki:

  • pierś z gęsi
  • jarzębina
  • cebula
  • świeże kurki
  • miód- ogórki
  • świeży pieprz
  • sól
  • masło

Sposób przyrządzenia: Gęś nacieramy solą , świeżo mielonym pieprzem i siekanym rozmarynem i obsmażamy delikatnie zaczynając od strony skóry . Następnie dodajemy miodu i przewracamy na drugą stronę. Do tak podduszonej w maśle i miodzie piersi dodajemy jarzębinę oraz świeże kurki.Ogórek obieramy i kroimy w równe kwadraty , marynujemy solą i świeżym pieprzem i pakujemy próżniowo na 20 min. Całość dekorujemy świeżą pietruszką

Poleca Szef kuchni Restauracji "Inspiracja" w Pałacu Kościeszy z Przyjaźni

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]