English Version

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

Pieczone gęsie uda z sosem śliwkowym

Składniki:

  • udka gęsi 220g,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • ząbek czosnku,
  • olej,
  • śliwki suszone 10g,
  • czerwone wino 100 ml,
  • bulion 100ml,
  • kapusta czerwona 160g.

SOS ŚLIWKOWY:

  • śliwki suszone 20g,
  • cebula 10g,
  • śmietana 60ml,
  • pieprz, sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Gęsie udka umyć, oczyścić natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Śliwki namoczyćw czerwonym winie.Udka wraz z cebulą piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 1 godz. Podczas pieczeniadodać namoczone wcześniej śliwki i podlać bulionem.SOS:Do wytworzonego sosu z udek, który powstał podczas pieczenia dodać śliwki suszone, zalaćśmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]