English Version

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

Pieczona pierś z gęsi z sosem winno-pieczeniowym

Chłopskie Jadło

Składniki (1 porcja):

  • Gęś marynowana 0,4 kg
  • Sos pieczeniowy 0,1l
  • Sos malinowy 1 porcja

Składniki do przygotowania sosu malinowego (5 porcji): 

  • Malina mrożona 0,25 kg
  • Cukier 0,03 kg
  • Cytryna 0,05 kg
  • Wino czerwone 0,05 kg

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY I PIECZENIA:
1. Przygotowujemy marynatę: olej, świeży czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, bazylia papryka słodka. Pierś  z gęsi (ze skórą) umieścić w pojemniku z marynatą tak aby cała była zakryta odstawić do lodówki na 48h następnie pieczemy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 16 -18 min  W zależności od grubości mięśnia.

2. Wilgotność komory piekarnika  0%

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA SOSU :
1. Do wina czerwonego, dodajemy bulion drobiowy i zasmażkęcałość podgrzewamy do zagotowania stale mieszając trzepaczką   

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA SOSU MALINOWEGO:
1. Do rondelka wlewamy wino dodajemy maliny mrożone i cukier , całość gotujemy aż maliny rozpadną się wyciskamy sok z cytryny .Całość blendujemy bardzo dokładnie i przecedzamy przez gęste sito .  

SPOSÓB NAKŁADANIA I PODANIA:
Danie nakładamy na średni podłużny talerz. Sos malinowy wylewamy na talerz dekoracyjnie .Upieczoną tuszkę kroimy w plastry ok1-1,5cmRozkładamy dekoracyjnie na talerzu polewamy sosem pieczeniowym z winem.Całość dekorujemy sałatą.Mięso dekorujemy gałązką rozmarynu.

MASA POSZCZEGÓLNYCH SKŁADNIKÓW I GOTOWEJ PORCJI NA TALERZU:

  • Gęś 260g
  • Sos pieczeniowo-winny 100ml
  • Rozmaryn 3g
  • Sałata 10g
  • Sos malinowy 1 porcja

RAZEM: ok 400g

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]