English Version

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

Gęś "po mojemu" - Joanna Krzewińska

Składniki:

  • gęś (najlepiej kołudzka),
  • sól,pieprz,
  • rozgnieciony czosnek,
  • spora garść, albo dwie świeżego majeranku,
  • butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • 6 winnych jabłek,
  • 20 dag świeżej żurawiny,
  • miód lipowy

Sposób przygotowania: Gęś dokładnie umyć i osuszyć.Odciąć kuper i szyję. Ułożyć nagrzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąćmięso od szkieletu.Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać zestawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości całyczas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso.Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mosteki żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć.Odciąćmięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpusprzez kuper.

Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawałoprzy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.

Można gęsi nie luzować - czyli nie wyjmować kości, ale wówczas należyużyć więcej wina do marynaty.
Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i roztartym w dłoniach majerankiem.Ułożyć w glinianym garnku, przykryć. Odstawić na jeden dzień dolodówki. Następnie gęś zalać czerwonym wytrawnym winem.

Odstawić, na co najmniej 24 godziny do lodówki (lepiej na 48 godzin). Gęś wyjąć zwina, osuszyć. Marynatę przecedzić.


Z jabłek wyjąć gniazda nasienne a na ich miejsce włożyć żurawinę."Wypchać" nimi gęś.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutachzmniejszyć temperaturę, na 180 stopni.

W trakcie pieczenia polewać gęś marynatą a pod sam koniec marynatąwymieszaną z miodem.
Piec około 1,5-2 godzin. Czas pieczenia zależy od wielkości gęsi orazod samej gęsi (czasem gęś upieczona jest po 1,5 godziny, a czasem......)

serdecznie pozdrawiam
Joanna Krzewińska

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]