English Version

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

Duszone udka gęsie z grillowaną gruszką w sosie wiśniowym - Restauracja Pizzeria ANTICA

Duszone udka gęsie z grillowaną gruszką i sosem wiśniowym i puree ziemniaczanym. Udka z gęsi marynujemy w rozmarynie, czerwonym pieprzu, czosnku i  oliwie z oliwek. Gruszkę kroimy ( usuwamy pestki) na ćwiartki i grillujemy. Po 4-5 godzinach od zamarynowania układamy udka gęsi i zalewamy wodą, tak aby całe udka były przykryte. Dodajemy wino, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy mięso do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła i mleko, ugniatamy na piure. Na koniec dodajemy posiekany tymianek. Gęś podajemy na piure ziemniaczanym z grillowaną gruszką polewając sosem wiśniowym.

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]