English Version

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny

Dróbki (podroby) gęsie z brukwią z sosem grzybowym, przepis z 1937 r.

  • 0,3 kg serc gęsich
  • 0,3 kg żołądków gęsich
  • 0,3 kg wątróbki gęsiej
  • 2 gęsie szyje
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 kg brukwi (możemy ją zastąpić  rzepą , selerem lub pietruszką )
  • 20 g grzybów suszonych
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

Gęsie szyje i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy przez około 1,5 godziny, przecedzamy i odlewamy 250 ml wywaru do sosu grzybowego. Podroby czyścimy i kroimy na równe kawałki. Żołądki  i serca podgotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę brukiew i gotujemy, aż zmięknie. Na  końcu dodajemy wątróbkę i obrane mięso z szyi gęsiej.

Serwujemy z sosem grzybowym zabielonym śmietaną.

Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiejD.Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]