English Version

Aktualności

Bookmark and Share

Wręczenie nagród Złote Półgęski

Uroczysta gala wręczenia nagród „Złote Półgęski” odbyła się 15 grudnia 2012 r. w Przysieku pod Toruniem Wydarzenie było jednocześnie podsumowaniem tegorocznej akcji promocyjnej Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina.„Złote Półgęski” to nagrody przyznawane po raz pierwszy pod patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego dla najlepszych polskich produktów z gęsiny i najciekawszych przepisów nadesłanych przez restauracje biorące udział w akcji. 

Decyzją Kapituły przyznano nagrody w dwóch kategoriach: producenta „dużego”, wytwarzającego produkty metodą przemysłową, na masową skalę i producenta „małego”, autora produktu tradycyjnego, wytwarzanego rzemieślniczo, na lokalną skalę. Oceniano smak, zapach, wygląd i opakowanie produktu. W pierwszej kategorii zwyciężyła szynka z gęsi z zakładu drobiarskiego EXDROB w Kutnie. Za najlepszy produkt rzemieślniczy uznano półgęsek Piotra Lenarta.

 Kapituła oceniała także przepisy nadesłane przez restauracje według kryteriów innowacyjności, wykorzystania tradycyjnych produktów i sezonowości. Przysłano ponad 70 przepisów. W ramach półfinałów konkursu dla restauracji Kapituła uznała za najciekawsze następujące przepisy:

  • gęś pieczona z Folwarku Kamyk. Autor: Zdzisław Bartelak, Folwark Kamyk;
  • zupa rydzowa na gęsinie - Autor: Hotel Artis z Zamościa;
  • gęś duszona w miodzie i jarzębinie podana z kompresowanym ogórkiem i kurkami. Autor: Restauracja Inspiracja w Pałacu Kościeszy w Przyjaźni;
  • gęś polska pieczona ze śliwkami z risotto jęczmiennym i karmelizowanymi renklodami. Autor: Kogel- Mogel z Krakowa;
  • flaczki z gęsich żołądków. Autor: Magnum z Kołobrzegu.

Autorzy przepisów zostali zaproszeni do wykonania swoich dań podczas finału, który odbył się 15 grudnia 2012 r. w Przysieku pod Toruniem podczas Jarmarku Adwentowego. Kapituła oceniała smak i prezentację potraw. Zwyciężyła restauracja Kogel-Mogel z Krakowa z daniem gęś polska pieczona ze śliwkami z risotto jęczmiennym i karmelizowanymi renklodami. Nagrody wręczał Pan Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki i Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Rajmund Paczkowki. 

Gratulujemy wszystkim nagrodzonym!

Zobacz więcej »

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]