English Version

Aktualności

Bookmark and Share

Zwyciężyły półgęski Lenarta i szynka Exdrobu

Nowością podczas tegorocznej akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina, która odbywa się po raz czwarty, są „Złote Półgęski”, nagrody przyznawane pod patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego dla najlepszych polskich produktów z gęsiny i najciekawszych przepisów nadesłanych przez restauracje biorące udział w akcji. Finał i wręczenie nagród będą miały miejsce 15 grudnia podczas Adwentowego Jarmarku w Przysieku, w hotelu Daglezja. Wydarzenie to będzie jednocześnie podsumowaniem tegorocznej akcji promocyjnej.

Obrady Kapituły Nagrody odbyły się 3 grudnia w restauracji Awangarda w Warszawie. W skład Kapituły weszli: Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, dr inż. Halina Bielińska z Instytutu Zootechniki PIB Kołuda Wielka, Krzysztof Terlikowski, reprezentant eksporterów gęsi, Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, Ewa Koszucka z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie, reprezentant konsorcjum Koalicja Reklamowa.

Decyzją Kapituły przyznano nagrody w dwóch kategoriach: producenta „dużego”, wytwarzającego produkty metodą przemysłową, na masową skalę i producenta „małego”, autora produktu tradycyjnego, wytwarzanego rzemieślniczo, na lokalną skalę. Oceniano smak, zapach, wygląd i opakowanie produktu.

W pierwszej kategorii zwyciężyła szynka z gęsi z zakładu drobiarskiego EXDROB w Kutnie. Za najlepszy produkt rzemieślniczy uznano półgęsek Piotra Lenarta.

Członkowie Kapituły byli pod szczególnym wrażenie oferty Piotra Lenarta z Ostromecka. Artur Moroz mówi: -Poziom produktów był w miarę równy. Jednak Piotr Lenart jako jedyny przerobił całą gęś – zrobił kaszankę, smalec, półgęski, kiełbasę, wykorzystał nawet skórę z szyi.

Halina Bielińska podkreśla: - To wyjątkowy wytwórca, który wykazuje kreatywność i ukazuje „bioróżnorodność” produktów – od kaszanki po półgęski widać, że wkłada w swoją pracę dużo inwencji i serca.

Kapituła oceniała także przepisy nadesłane przez restaurację według kryteriów innowacyjności, wykorzystania tradycyjnych produktów i sezonowości. W ramach półfinałów konkursu dla restauracji Kapituła uznała za najciekawsze następujące przepisy:

  • gęś pieczona z Folwarku Kamyk. Autor: Zdzisław Bartelak, Folwark Kamyk;
  • zupa rydzowa na gęsinie - Autor: Hotel Artis z Zamościa;
  • gęś duszona w miodzie i jarzębinie podana z kompresowanym ogórkiem i kurkami. Autor: Restauracja Inspiracja w Pałacu Kościeszy w Przyjaźni;
  • gęś polska pieczona ze śliwkami z risotto jęczmiennym i karmelizowanymi renklodami. Autor: Kogel- Mogel z Krakowa;
  • flaczki z gęsich żołądków. Autor: Magnum z Kołobrzegu.

Autorzy przepisów będą zaproszeni do wykonania swoich dań podczas finału, który odbędzie się 15 grudnia 2012 r. w Przysieku pod Toruniem podczas Jarmarku Adwentowego.

 

Zobacz więcej »

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]