English Version

Aktualności

Bookmark and Share

Gęś nie(p)odległa!

 Na temat gęsi warto dyskutować. Rozmawialiśmy o jej zdrowym, pełnym wszelakich walorów mięsie o delikatnym smaku oraz o związanej z nim tradycji kulinarnej. Konferencja "Gęś nie(p)odległa!" odbyła się 15 listopada w toruńskim Muzeum Etnograficznym.

Panel dyskusyjny poprowadził profesor Jarosław Dumanowski, historyk z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, badacz polskich tradycji kulinarnych. W spotkaniu wzięli udział także Marek Szczygielski, dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, współorganizator Festiwalu 1Smaku w Grucznie, promotor żywności tradycyjnej i regionalnej, oraz Zbigniew Krzywański, gitarzysta legendarnego zespołu Republika, prawdopodobnie najlepszy kucharz wśród muzyków i najlepszy muzyk wśród kucharzy. 

Spotkanie obejmowało również warsztaty i degustację gęsiny. Za przygotowanie potraw odpowiadali Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie i współkoordynator naszej kampanii gęsinowej, oraz Maciej Nowicki, niegdyś szef kuchni restauracji Carska w Białowieży i La Sympatic w Saint Brieuc we Francji.
Konferencja była okazją do rozmowy na temat rekonstrukcji i promocji starych przepisów kulinarnych. 
Fot. Andrzej Goiński

 

 

Wydarzenie jest współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013, ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach III schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, jak również ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Województwo Kujawsko-Pomorskie
Jesteś w pełnej wersji serwisu www.czasnagesine.pl. [ Mobilna wersja czasnagesine.pl → ]